فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی - پیاپی 39 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 39 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • وحید ریاضی* صفحات 7-39

    فقدان سرمایه یکی از علل اصلی گرفتار آمدن بسیاری از کشورها در دور باطل فقر و توسعه نیافتگی شناخته شده  است. در چنین شرایطی دولت ها نمی توانند در جهت اصلاح شرایط به صورت مناسب به جبران کمبودهای مالی اقدام نمایند. عوامل موثر بر امنیت سرمایه گذاری متنوع می باشند. در برخی مواقع این عوامل بنیادی بوده و ریشه در فرهنگ و یا ساختار سیاسی کشور دارند و برخی دیگر به رویکرد اقتصادی دولت ها، عوامل برون مرزی و عمکرد کارگزاران اقتصادی مربوط می شوند. با توجه به  مسئله ی یادشده، محقق بر آن شد با شناسایی و دسته بندی عوامل موثر اقتصادی بر امنیت سرمایه گذاری و با مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیقات انجام شده و همچنین تحلیل اسناد بالادستی (همچون رهنمودهای امامین انقلاب، قوانین اصلی و سیاست های کلی نظام)، در قالب هدف اصلی این مقاله بپردازد. سیوال اصلی تحقیق « تامین امنیت سرمایه گذاری با تاکید بر بعد اقتصادی چیست؟» نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای است و رویکرد کمی و کیفی و روش مورد استفاده در آن پیمایشی است. قلمرو تحقیق مکانی (ایران) و از لحاظ موضوعی حیطه اقتصادی و امنیت سرمایه گذاری است. یافته های تحقیق در نهایت به ارایه ی الگوی بومی تامین امنیت سرمایه گذاری در قالب بعد اقتصادی که دارای 5 مولفه شامل؛ مولفه های مطلوب نظام اقتصادی متعارف، حمایت های اقتصادی، نقش حاکمیت در اقتصاد، نظارت اقتصادی و فراهم بودن نهاده های اقتصادی، طراحی و 21 شاخص یا گویه های آن احصا و طی مدل یا الگویی به مسیولین ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، امنیت سرمایه گذاری، سرمایه
  • میلاد فخرایی*، کیومرث احمدی، علی اکبر احمدی صفحات 41-66
    فرسودگی روح بشر و کاستی های معنوی در بدنه ی اصلی مدیریت امروز، خلا موجود در سازمان ها را نمایان ساخته و نیاز به نظام برتر و نگرشی نوین در عرصه مدیریتی جمهوری اسلامی ایران، نظامی را می طلبد که تعالی مادی و معنوی را نوید می دهد و در همین راستا مقام معظم رهبری به عنوان ولی فقیه و تبیین کننده فلسفه اسلامی نقش اثرگذاری ایفا می کند. این پژوهش از نظر راهبرد کیفی و جهت گیری بنیادی دارد و از سوی دیگر می تواند به صورت کاربردی در بخش دولتی به کار گرفته شود. با توجه به اینکه به دنبال شناسایی عوامل موثر در شکل گیری راهبردهای مدیریت انقلابی از دیدگاه مقام معظم رهبری هستیم؛ هدف این پژوهش اکتشافی است و از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. در ابتدا مضامین از بیانات و سخنرانی های معظم له به روش نمونه گیری نظری استخراج و در نهایت با توجه به مطالعه عمیق نظری و مصاحبه با خبرگان، 5 مضمون سازمان دهنده انقلابیگری شامل پایبندی به مبانی و ارزش های اساسی انقلاب، هدف گیری آرمان های انقلاب، پایبندی به استقلال کشور، عدم تبعیت از دشمن و تقوای دینی و سیاسی و راهبردهای مدیریت انقلابی استخراج شده است. برهمین اساس نگرش های اثرگذار بر شاخص های انقلابی گری به عنوان عوامل شکل گیری مدنظر قرار می گیرد که بر راهبردهای مدیریت انقلابی موثر است. انقلابی گری تفکر و مفهومی متعالی و ظرفیتی به بارنشسته در فرهنگ انقلاب ماست که هرچقدر اهتمام به آن جدی تر و عینی تر باشد و شاخص های آن مدنظر قرار گیرد، به تقویت اصل موضوع یعنی انقلاب اسلامی و حرکت به سمت تمدن سازی اسلامی منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت انقلابی، راهبرد، ارزش های انقلابی، نگرش، بخش دولتی
  • هادی ثنائی پور* صفحات 67-91
    کارآفرینی در دهه های اخیر به عنوان متغیری تعیین کننده مورد توجه سیاست گذاران قرار گرفته و به تبعیت از آن، فعالیت های پژوهشی در حوزه سیاست گذاری کارآفرینی نیز به طور فزاینده ای در حال افزایش است. توجه پژوهشگران به سیاست گذاری کارآفرینی، حاکی از رشد تلاش های علمی در این حوزه بوده است. در این شرایط، توجه و دقت نظر نسبت به عملکرد عرصه دانشی و پژوهشی کشور در موضوع سیاست گذاری کارآفرینی و ویژگی های پژوهش های صورت گرفته در این حوزه، مساله ای است که این پژوهش ناظر به آن است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی روندهای حاکم و محتوای پژوهش های سیاست گذاری کارآفرینی، ارزیابی روش شناسی این پژوهش ها و تبیین چشم اندازی برای ارتقاء پژوهش های این حوزه است. برای دست یابی به این اهداف، کلیه مقالات منتشر شده در حوزه سیاست گذاری کارآفرینی در کشورمان با استفاده از روش فراتحلیل در شش گام بررسی شدند. یافته های پژوهش در سه بخش سیمای کلی پژوهش های پیشین، یافته های مرتبط با روش شناسی پژوهش ها و یافته های سیاست پژوهی، تبیین شده و در انتها، راه کارها و توصیه هایی ارایه شدند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه، سیاست گذاری، فراتحلیل
  • حسین میرزایی*، غلامحسین فراهانی، علیرضا افشار صفحات 93-120

    جهادسازندگی از نهادهای برخواسته از انقلاب اسلامی بودکه در مدت حیات سازمانی خود منشا اثرات فراوانی در حوزه عمران و آبادانی روستاها وهمچنین جنگ تحمیلی گردید. با توجه به اینکه ابعاد مدیریتی این نهاد در قالب الگویی نظام مند براساس گفتمان ولایت فقیه، قانون اساسی و تجارب نظام جمهوری اسلامی ایران ارایه نگردیده و ضرورت وجود یک الگوی علمی برای استفاده از دستاوردهای این نهاد، تحقیق مذکور با هدف دست یابی به مدل پارادیمی جهادسازندگی انجام گردید.این پژوهش کیفی و کاربردی-توسعه ای بوده و بااستفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. در الگوی پارادایمی جهادسازندگی، شرایط علی شامل جهان بینی اسلامی، گفتمان ولایت فقیه و اصول مرتبط قانون اساسی بوده و مقوله محوری شامل دکترین و سیاستها است. راهبردها در قالب شش مقوله برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و رهبری، هماهنگی، پیاده سازی و اجرا، نظارت و ارزیابی تبیین گردید. شرایط زمینه ای شامل مطالبه گری و خواست عمومی مردم، مشارکت آحاد مردم، روحیه جهادی، انگیزه ی غیرمادی، وحدت و همدلی بین مردم و مسیولین بوده و همچنین شرایط مداخله گر شاملعدم نگرش جهادی، ساختار غیرجهادی، غیرپویا و ناکارآمد و قوانین و مقررات متعارض می باشد و پیامد اجرای راهبردها استواری اسلام ناب محمدی(ص)، گسترش عدالت اجتماعی، رشد اخلاق و معنویت، سازندگی روستاها، خودکفایی و فقر زدایی خواهد بود.

    کلیدواژگان: جهادسازندگی، گفتمان ولایت فقیه، مدیریت راهبردی، الگوی پارادایمی
  • حسین محمدخانی غیاثوند*، حنیف کازرونی صفحات 121-147
    کشورها دارای چشم انداز و درک متفاوتی از نیازهای فناورانه خود هستند اما یک چیز در همه ی آن ها ثابت است و آن نیاز این کشورها به ساخت، حفظ و بهبود قابلیت های فناورانه است. هدف اصلی این مقاله مقایسه جمهوری اسلامی ایران و منتخبی از کشورهای اروپایی با سطح نوآوری متوسط (روسیه، ترکیه، یونان، اوکراین، ایتالیا، رومانی، لهستان، اسپانیا و پرتغال) از منظر قابلیت های فناورانه است. این مقاله همچنین به دنبال شناسایی نقاطی است که ایران برای بهبود قابلیت های فناورانه خود باید بر آن ها تمرکز نماید. بر این اساس در گام اول، با بررسی ادبیات موجود، سنجه های ارزیابی قابلیت های فناورانه در سطح کلان استخراج شد. سپس سنجه های استخراج شده با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در محیط فازی وزن دهی شده و کشورها با استفاده از داده های بین المللی و روش تاپسیس رتبه بندی شدند و از مقایسه آنها نقاطی که ایران برای بهبود قابلیت های فناورانه خود باید بر آن ها تمرکز نماید، شناسایی گردید. نتایج نشان داد که در میان ده کشور مورد بررسی ایتالیا، اسپانیا و ایران به ترتیب سه کشور برتر بوده و سه کشور پرتغال، اوکراین و یونان به ترتیب ضعیف ترین جایگاه را کسب نموده اند. نتایج همچنین نشان داد که ایران از نظر تولید مقالات علمی و فنی، پروانه های ثبت اختراع، آموزش عالی و همچنین زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات از جایگاه مناسبی برخوردار بوده و برای بهبود در وضعیت قابلیت های فناورانه خود به ترتیب باید بر تولید محصولات با فناوری پیشرفته، تعداد پژوهشگران تمام وقت کشور و هزینه کرد در تحقیق و توسعه تمرکز نماید.
    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، نوآوران متوسط، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپسیس
  • سید علی ایازی*، مقصود امیری، حمیدرضا فرتوک زاده، عادل اذر صفحات 149-175
    تحلیل مسایل پیچیده استراتژیک و مدیریتی بدون توجه به ابزارهای نوین و کارآمد، منجر به فهم نادرست مسایل شده و راهکارهای عملیاتی برای تصمیم گیران ایجاد نمی نماید. نفت بی تردید از مهم ترین نهاده های تولیدی است که هرگونه تغییر در شاخص های بازاری آن نظیر قیمت یا بی ثباتی، تقریبا تمامی کشورهای تولید کننده و صادر کننده نفت از جمله کشور ما که وابسته به درآمدهای نفتی است را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی این پژوهش تحلیل تعارض استراتژیک ذی نفعان بازار نفت است. تعارض استراتژیک، یک مسئله تصمیم گیری مشترک یا تعاملی است که دو یا چند تصمیم گیرنده وجود دارد که هر تصمیم گیرنده دارای یک انتخاب است، و دغدغه تصمیم گیرنده، انتخاب دیگران است. در این پژوهش از مدل گراف برای حل تعارضات که ذیل تیوری بازی ها قرار می گیرد استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نگه داشتن قیمت در محدوده خاص اولویت اوپک است و هر چقدر اوپک از سهم خود کم می کند، تولید کنندگان شرکتی مستقل و تولید کنندگان آمریکایی شیل، تولید خود را افزایش خواهند داد و جای خالی آنها را پر می کنند.
    کلیدواژگان: تعارض استراتژیک، عرضه کنندگان بازار بین المللی نفت، نظریه بازی ها، مدل گراف
  • مهدی پوررمضان*، حمیدرضا جمالی، غلامحسین مسعود صفحات 177-205

    پدیده ترور و تروریست از جمله پدیده های شوم است که در سالیان اخیر به شکل  سازمان یافته ای در حال بسط و گسترش می باشد . این موضوع علاوه بر حوزه سیاست ، در حوزه حقوق بین الملل بشر دوستانه یا همان حقوق مخاصمات مسلحانه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.اما می توان این پدیده را در قالب عملیاتهای تروریستی نیز به بصورت هدفمند و غیر هدفمند  تقسیم نمود که رسیدگی به چرا و چگونگی هر یک از این حوزه ها بدلیل اهمیت آن دارای شرایط خاص می باشد. از این رو ،پژوهش حاضر با هدف  تبیین مفهوم وتحلیل حقوقی اعمال تروریستی در حوزه حقوق مخاصمات مسلحانه و دفاع مشروع به رشته تحریر در آمده است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده  وبا روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است لذا با مراجعه به منابعی همچون کتب و مقاله های علمی وپژوهشی داخلی وخارجی وهمچنین اسناد بین المللی موضوع حاضر به صورت تحلیلی بر پایه ی روش کیفی ودر راستای اثبات فرضیه ها مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های پژوهش حاکی از آن است  که نگرش سازمانهای بین المللی مسیول در این حوزه نیز متفاوت می باشد به نحوی که شورای امنیت بر این اساس که آیا عملیات تروریستی مدنظر نوعی حمله مسلحانه است  یا نه،نوع تفسیر  آنرا در چگونگی صدور قطنامه موثر می داند .

    کلیدواژگان: تروریسم، عملیات تروریستی، مخاصمات مسلحانه، دفاع مشروع، حقوق بشردوستانه
  • مهدی باقری هشی*، خدایار ابلی، جواد پورکریمی، فاطمه نارنجی ثانی صفحات 207-232

    در چند دهه گذشته رویکرد ناب به عنوان یک روش بهینه سازی و بهبود مستمر فرآیندهای سازمانی شناخته شده است که در صورت استقرار موفقیت آمیز آن، توسعه پایدار سازمان ها از طریق بهبود مستمر فرآیندها و رضایت مشتریان فراهم می شود. هدف پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی بازمهندسی فرآیندهای آموزشی دانشگاه براساس الزامات سازمان ناب با استفاده از رویکرد پژوهشی آمیخته اکتشافی بوده است. در بخش کیفی، جامعه آماری متشکل از خبرگان و مسیولان اجرایی دانشگاهی مرتبط با فرآیندهای آموزشی دانشگاه بود که تعداد 18 نفر از آن ها به صورت هدفمند انتخاب و به صورت نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفته اند. برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون (تم) و برای اطمینان از روایی پژوهش، از روش بررسی توسط اعضاء (مصاحبه شوندگان) و چند سویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و پایایی توافق درون موضوعی (توافق بین دو کدگذار) استفاده گردید. تحلیل داده های کیفی نشان داد، تعداد 47 کد توصیفی (مضمون سازمان دهنده) شناسایی شد که نهایتا به 7 تم اصلی (مضمون فراگیر) شامل فرآیندهای تدوین برنامه کلان آموزشی دانشگاه، گسترش کمی و کیفی آموزشی دانشگاه، تدوین و بازنگری برنامه درسی، شناسایی، جذب، گزینش، پذیرش و ثبت نام دانشجویان، یاد دهی و یادگیری، نظارت و تضمین کیفیت یاددهی/یادگیری و فرآیند دانش آموختگی و ارتباط با دانش آموختگان تبدیل گردید. در بخش کمی پژوهش، برای اعتباریابی الگو از روش های روایی محتوایی (CVR) و (CVI) و بررسی روایی آزمون ساخته شده از طریق روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی) با استفاده از تحلیل مسیر و نرم افزار آماری لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد هر یک از ابعاد و مولفه های تشکیل دهنده الگوی بازمهندسی فرآیندهای آموزشی دانشگاه براساس الزامات سازمان ناب از اعتبار مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگو، فرآیند، فرآیندهای آموزشی دانشگاه، بازمهندسی، رویکرد سازمان ناب، کسب و کار
  • رضا رادفر*، بهاره اسدیان، عباس طلوعی صفحات 233-257

    طی شصت سال، رویکرد تدوین استراتژی از موقعیت محور به منبع محور تغییر کرد. از حدود سی سال قبل تاکنون نیز استراتژی قابلیت محور (در حوزه صنعت) در قالب برنامه جامع ظهور کرده است. برنامه جامع صنعتی قابلیت محور بر اهمیت توسعه صنایع منبع محور جهت کسب مزیت رقابتی تاکید دارد. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی عوامل نرم و سخت افزاری موثر بر تدوین برنامه جامع صنعتی قابلیت محور در گروه خودروسازی سایپا است. تحقیق حاضر کیفی است. طی انجام تحقیق و بر اساس مطالعات کتابخانه ای به شش معیار اصلی اثرگذار بر تدوین چشم انداز رسیده و بواسطه تکنیک دلفی به سی و یک زیرمعیار دست یافته شد. سپس با ارایه پرسشنامه باز و بهره گیری از روش مقایسات زوجی و نرم افزار Super Decisions به اولویت بندی معیارهای اصلی رسیده شد. در نهایت طی انجام مصاحبه با مدیران ارشد به سناریوها، قابلیت، و عوامل سخت و نرم افزاری (عوامل قابلیت ساز) شامل کارکنان، زیرساخت، فرایند، خدمات و تجهیزات رسیده و با استفاده از سیستم پویا و بهره برداری از نرم افزار Vensim PLE - Map Sys رابطه علت و معلولی میان عوامل به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد عامل کارکنان بیشترین و عامل فرایند کمترین اثر را بر دستیابی به مزیت رقابتی داشتند. در  تحقیق فوق در سه زمینه، پیاده سازی در گروه خودروسازی سایپا، ادبیات و بهره برداری از چهار عامل (عوامل نرم افزاری کارکنان، زیرساخت، فرایند و عامل سخت افزاری تجهیزات) به جای پنج عامل یاد شده، دارای نوآوری است.

    کلیدواژگان: برنامه جامع صنعتی، قابلیت محوری، عوامل سخت و نرم افزاری، پویایی سیستم، گروه خودروسازی سایپا
  • مهران کشتکار هرانکی* صفحات 259-285
    هر نوآوری که به مسئله اجتماعی در چارچوب نرم ها، ارزش ها و هنجاری های بومی با هدف توانمندسازی پاسخ می دهد به گونه ای که تاثیر و نتیجه نهایی آن، کارآمدی و رضایتمندی حاکمیت و جامعه باشد، نوآوری اجتماعی است. مقاله حاضر در تلاش است تا با استفاده از روش فراترکیب، یافته های مطالعات صورت گرفته در خصوص رابطه و تعامل بین مدیریت دانش و نوآوری اجتماعی را به صورت نظام مند بررسی کرده و به تحلیل آن ها بپردازد. برای این منظور، با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر قابل دسترس در سایت های الکترونیکی «گوگل»، «اسکوپوس» و «تپ سی» در بازه زمانی 2000 الی 2018، از میان انبوه مقالات اولیه، تعداد 25 مقاله مناسب شناسایی شدند. به منظور تحلیل مقالات منتخب، مفاهیم تشکیل دهنده، ابعاد و مولفه های تاثیرگذار، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. در ادامه به منظور اعتبارسنجی مفاهیم استخراج شده، از روش پانل دلفی با حضور تعدادی از صاحب نظران و خبرگان استفاده شد. نتایج نشان داد مدیریت دانش و نوآوری اجتماعی اثر مثبت و معناداری بر یکدیگر دارند. بدین معنا که با ایجاد نوآوری اجتماعی، سازمان از خلق و ایجاد دانش جدید برخوردار خواهد شد و از سوی دیگر، مدیریت دانش می تواند به حل نوآورانه مسایل کمک نماید. بنابراین تمرکز بر ارتقاء مدیریت دانش که از جمله الزامات آن پذیرش مسئولیت اجتماعی سازمانی توسط ذینفعان درون و بیرون سازمانی است می تواند به ارتقاء نوآوری اجتماعی در سازمان منجر شود.
    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، مدیریت دانش، فراترکیب، مدل مفهومی
  • نادر مظلومی، سید امیرحسین طیبی ابوالحسنی* صفحات 287-319

    در طول چند دهه گذشته، ابزارهای مدیریتی تبدیل به بخش مهمی از زندگی مدیران شده اند. در این میان، سیر تکامل دانش مدیریت استراتژیک نشان دهنده این است که پژوهش ها در این حوزه از مفاهیم ساده، مانند تدوین راهنمای عمل برای مدیران، به مفاهیم پیچیده و انتزاعی سوق یافته است و به تبع آن، ابزارهای آن نیز در حوزه تدوین و همچنین اجرا متنوع تر شده است. هدف این پژوهش، ارایه چارچوبی جامع برای ابزارهای حوزه اجرای استراتژی می باشد. بدین منظور با روش کیفی و بررسی تحقیقات انجام شده در پایگاه های علمی و استفاده از روش مرور نظام مند در این حوزه، 78 مقاله شناسایی و پس از غربالگری، 43 مقاله انتخاب و در تدوین مطالعه، مورد استفاده قرار گرفتند. درنهایت با توجه به ادبیات این حوزه، 58 ابزار شناسایی شده حوزه اجرای استراتژی، در قالب چارچوبی جامع و یکپارچه مبتنی بر مدل 3 بخشی (محتوا، زمینه، فرآیند)، مشخص گردیدند. ابزارهای بخش محتوایی اجرای استراتژی در 3 حوزه مدیریت مسایل (بعد عقلانی و حقیقی)، مدیریت ادراکات و باورها (بعد هنجاری و فرهنگی) و همچنین مدیریت قدرت و سیاست (بعد میان فردی و رفتاری)؛ ابزارهای بخش زمینه ای اجرای استراتژی در 3 حوزه مبتنی بر درون، مبتنی بر بیرون و همچنین تناسب شرایط داخلی سازمان و محیط خارجی؛ و درنهایت ابزارهای بخش فرآیندی اجرای استراتژی نیز در 2 حوزه فرآیندهای سیستمی دایمی و همچنین فرآیندهای پروژه ای موقتی مطرح شدند.

    کلیدواژگان: اجرای استراتژی، ابزار، محتوا، زمینه، فرآیند
  • سعید خزایی*، مهدی خیراندیش، زهره دهدشتی شاهرخ، محمود شیرازی، مهدی رسولی قهرودی صفحات 321-345
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل تشکیل دهنده مدل نشان کارفرما انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، اکتشافی و از نظر نوع استفاده، کاربردی و مبتنی بر استراتژی پژوهش آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل مدیران ارشد و در بخش کمی شامل مدیران و کارشناسان شاغل در شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت بود. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش شامل مصاحبه های عمیقی بود که داده های آن طی چند مرحله کدگذاری تحلیل شدند و مدل حاصله در بخش کمی در قالب سوالات پرسشنامه در میان کارکنان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و بر اساس آن مدل نهایی شناسایی شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که ارزش پیشنهادی ارایه شده، تصویر نشان کارفرما، جذابیت نشان کارفرما، عملکرد نشان کارفرما به عنوان مهمترین اجزای مدل نشان کارفرما شناخته می شوند و عوامل قرارداد روانشناختی، نشان سازی توسط کارکنان و ارتباطات به عنوان عوامل مداخله گر در مدل نشان کارفرمای صنعت نفت تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: نشان کارفرما، ارزش پیشنهادی ارائه شده، تصویر نشان کارفرما، جذابیت نشان کارفرما، عملکرد نشان کارفرما، صنعت نفت
  • علیرضا نصرتی * صفحات 347-373

    ساختار، یکی از مهم ترین ابعاد نظام اداری در هر کشور است که پیکربندی و بستر چگونگی انجام کارها، ارتباط ها، اختیار و مسئولیت های سازمانی در سطوح ملی را بیان می کند. ساختار نظام اداری متاثر از عوامل متعددی است که بعضی از آن ها به صورت ابرنیروهایی، پیشران شکل گیری روندها در درون این نظام می گردند. تمرکز این مقاله بر روندهایی است که در ساختار و نظام اداری ایجاد آسیب کرده اند. چگونگی همسوسازی این روندها در قالب راهبردهایی متناسب، مساله اصلی این تحقیق به حساب می آید. تحقیق به جهت هدف کاربردی بوده و جمع آوری داده ها به روش توصیفی - پیمایشی از طریق فیش برداری و پرسش نامه انجام شده است. جامعه پژوهش مشتمل بر 49 نفر از خبرگان نظام اداری بوده اند که به صورت سرشماری پرسش نامه های طراحی شده را تکمیل نموده اند. در بخش کیفی تحقیق، در مرحله کدگذاری و اولویت بندی روندها، یازده نفر از خبرگان مشارکت داشتند. طی فرآیند طراحی راهبرد، چهار راهبرد ناحیه منتخب محافظه کارانه مشخص شدند. اولویت بندی راهبردهای چهارگانه از طریق ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی و  تحلیل تاثیر پیشران ها بر راهبردها انجام شده است. مطابق نتایج تحقیق، اولویت با اتخاذ راهبردهایی با قابلیت شاخص سازی از نظام اداری است، به گونه ای که این شاخص ها امکان تحلیل کارکردهای فرادستگاهی نظام اداری را داشته باشند.

    کلیدواژگان: یشران، روند، هم سوسازی، راهبرد، ساختار نظام اداری
  • حجت الله واعظی نژاد، سید مجتبی موسوی نقابی* صفحات 375-398

    با افزایش سطح تحصیلات و تخصص مشمولان خدمت وظیفه عمومی لازم است تغییراتی در نحوه بکارگیری سربازان بوجود آید تا ظرفیت خدمت سربازی بیش از پیش شکوفا گردد. مقام معظم رهبری نیز در خصوص بکارگیری درست و بجای سربازان، به ویژه مشمولان تحصیلکرده، تاکید بسیاری نموده اند. از این رو، در پژوهش حاضر از روش تحقیق تحلیل مضمون استفاده شده است تا معیارهای بکارگیری بهینه کارکنان وظیفه بر اساس فرامین مقام معظم رهبری تبیین گردد. بنابر یافته های تحقیق، معیار‏های بکارگیری بهینه کارکنان وظیفه از دیدگاه مقام معظم رهبری عبارتند از: بکارگیری متناسب با نیاز حقیقی نیروهای مسلح؛ بکارگیری متناسب با تحصیلات و تخصص سربازان؛ بکارگیری متناسب با مقتضیات زمان؛ بکارگیری متناسب با شان سرباز؛ بکارگیری متناسب با وضعیت مشمولان خاص (مشمولان نخبه، متاهل، بسیجی، طلبه و...)؛ بکارگیری در عرصه‏های غیردفاعی و بکارگیری کیفی سربازان. بکارگیری بهینه کارکنان وظیفه در عرصه های دفاعی و غیردفاعی موجب می شود علاوه بر تامین نیازهای دفاعی-امنیتی کشور، سایر نیازها در عرصه‏های غیردفاعی نیز تا حد ممکن برطرف شده و بستر لازم برای تربیت دینی و اخلاقی جوانان مومن و کارآمد فراهم آید. همچنین با بکارگیری تخصصی سربازان و ارایه آموزش های مهارتی، آمادگی آنها برای ورود به بازار کار پس از خدمت بیشتر شده و همه این دستاوردها سبب می شود سربازان از دوره خدمت سربازی، احساس مفید بودن، خودارزشمندی و عدم احساس تضییع وقت و عمر داشته باشند.

    کلیدواژگان: فرامین مقام معظم رهبری، خدمت سربازی، بکارگیری بهینه، کارکنان وظیفه، سرباز
  • حمیدرضا محمدشاهی*، محمد اخباری، علی بیژنی صفحات 399-426

    تقسیمات سیاسی کشوری از مسایلی است که کشورها جهت برنامه ریزی های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و اداری بهتر به آن توجه می کنند.اگرچه تقسیمات سیاسی به منظور کاهش تمرکززدایی صورت می گیرد، اما باید در راستی اهداف امنیت ملی گام بردارد. استان خوزستان طی دهه های اخیر یکی از پرچالش ترین استان های کشور ازنظر امنیتی، محیط زیستی و اقتصادی بوده و به نظر می رسد که تقسیمات کشوری ممکن است در کاهش مشکلات استان مثمر واقع شود. از این رو پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به تبیین لزوم بازنگری در تقسیمات سیاسی استان خوزستان در راستای پیشگیری از بحران های مدیریت انتظامی می پردازد. هدف پژوهش ارزیابی مهمترین دلایل لزوم تقسیمات سیاسی با استفاده از مدل تحلیل استراتژیک سوات و تاثیرات آن در پیشگیری از بحران های مدیریت انتظامی استان خوزستان است. نتایج نشان داد استراتژی لزوم بازنگری در تقسیمات سیاسی استان خوزستان (تشکیل دو استان خوزستان شمالی و جنوبی) می تواند در کاهش مشکلات استان مثمر بوده و فرصت های بسیار زیادی را در سطح محلی، ملی و منطقه ای برای این استان و منطقه غرب کشور فراهم آورد.

    کلیدواژگان: تقسیمات سیاسی، بازنگری، بحران های مدیریت انتظامی، استان خوزستان
|
  • Vahid Riazi * Pages 7-39

    Lack of capital is one of the main causes of many countries caught up in the vicious cycle of poverty and underdevelopment. In such a situation, governments can not properly remedy financial shortfalls in order to remedy the situation. Factors affecting the security of investment are diverse. In some cases, these factors are fundamental and rooted in the culture or political structure of the country, while others relate to the economic approach of governments, overseas agents, and the operations of economic agents. Regarding the mentioned problem, the researcher decided to identify and categorize the effective economic factors on investment security and by studying the theoretical foundations and research background, as well as analysis of upstream documents (such as the Imam's Revolution's Guidelines, the main laws and general policies of the system), in The main purpose of the paper is to address this issue. What is the main question of the research "What is securing investment security with an emphasis on the economic dimension?" The type of applied research is developmental and the quantitative and qualitative approach and the method used in this survey. The realm of spatial research (Iran) is in terms of economic and investment security. The findings of the research eventually provide a native model of security of investment investment in the form of an economic dimension that has 5 components including the desired components of the conventional economic system, economic support, the role of governance in the economy, economic monitoring, and the provision of economic inputs, and 21 indicators or items It is presented to the authorities through a model or model.

    Keywords: Economic Security, investment security, capital
  • Milad Fakhraei *, Kumars Ahmadi, Ali Akbar Ahmadi Pages 41-66
    The exhaustion of the human spirit and the spiritual weaknesses in the core of today's management has revealed a vacuum in organizations. In addition, the need for a superior system and a new attitude in the management of the Islamic Republic of Iran requires a system that promises material and spiritual excellence. In this regard, the Supreme Leader, as the governor of jurisprudence and one who explains Islamic philosophy, plays a very crucial role. This research is qualitative with fundamental orientation in terms of strategic, and on the other hand it can be applied in the public sector. Considering that the present research seeks to identify effective factors in the formation of revolutionary management strategies from the viewpoint of Supreme Leader, the purpose of this research is exploratory and the thematic analysis method has been used. First, the themes were extracted from the lectures of Supreme Leader by theoretical sampling method, and finally, according to a deep theoretical study and interview with the experts, five organizing themes of revolutionary have been extracted including adherence to the revolution basic principles and values, the targeting of the revolution ideals, adherence to the independence of the country, non-compliance from enemy and the religious and political virtue and revolutionary management strategies. Accordingly, influential attitudes to revolutionary indices were considered as forming factors that are effective on revolutionary management strategies. Revolutionariness is a transcendent thinking and flourished capacity; the more serious and objective we try in the path of revolutionariness and the more we take into account its indices, the stronger the Islamic will be and we will be able to move on the path of Islamic civilization building.
    Keywords: Revolutionary Management, strategy, Revolutionary Values, Attitude, Public Sector
  • Hadi Sanaeepour * Pages 67-91
    In recent decades, entrepreneurship has been considered a determinant variable by policymakers. As a result, research activities in the field of entrepreneurship policy are also increased by researchers and policymakers. Researchers' attention to entrepreneurship policy has shown the growth of scientific efforts in this field. In this situation, paying attention to the performance of the science and research in the field of entrepreneurship policy and quality of the research conducted in this area is the concern of the present research. The aim of this study is to identify the dominant trend and content of entrepreneurship policy research, evaluate methodologies and propose the perspectives for improving research in this field. To achieve these goals, all articles published in the field of entrepreneurship policy in our country were analyzed using six steps meta-analysis method. The research findings are summarized in three sections which include general outline of previous research, methodological analysis and policy research findings. Finally, guidelines and recommendations were provided.
  • Hosein Mirzaie *, GholamHosein Farahanie, Alireza Afshar Pages 93-120

    Constructive Jihad was one of the institutions emerged from the Islamic Revolution that during its organizational life had many impacts on the development and improvement of the villages, as well as the imposed war. As the administrative dimensions of this institution have not been presented in the form of a systematic model based on the discourse of Velayat-e-Faqih, the Constitution, and the experiences of the Islamic Republic of Iran, as well as the need for a scientific pattern to use the achievements of this institution, the present study has been conducted to achieve a paradigmatic model of constructive Jihad. This is a qualitative, applied and developmental research which has been carried out using Grounded Theory. In the paradigmatic model of Constructive Jihad, the causal terms include Islamic worldview, the discourse of Velayat-e-Faqih and the related constitutional principles and provisions; and its central category consists of doctrine and policies. Following, the strategies are defined in six categories as: planning, organizing, directing and leading, coordinating, implementing, monitoring and evaluating. Contextual conditions consist of public claims and demands, popular participation, Jihadi spirit, immaterial motivation, unity and empathy between people and authorities. Also, hindering conditions include not having Jihadi attitude, non-dynamic, dysfunctional and efficient structures, and conflicting laws and regulations. Consequently, implementing these strategies will promote the reinforcement of pure Mohammadi Islam, the spreading of social justice, the growth of morality and spirituality, development of villages, self-sufficiency and poverty alleviation.

    Keywords: Constructive Jihad, Discourse of Velayat-e-Faqih, Strategic Management, paradigmatic model
  • Hossein Mohammadkhani Ghiasvand *, Hanif Kazerooni Pages 121-147
    countries have different understandings of their technological needs. However, they all have one thing in common, which is their need for establishing, maintaining and improving technological capabilities. The main purpose of the present research is to compare Iran and several European countries with moderate levels of innovation in terms of technological capabilities. The research has also aimed at identifying the points that Iran should focus on in order to improve its technological capabilities. To that end, in the first phase, the available literature on technological capabilities was reviewed and indicators of technological capabilities were extracted. In the second phase, the data were extracted from international reports. In the third phase, the indicators identified for evaluating technological capabilities were weighed using analytic hierarchy process. In the fourth phase, the countries were ranked using TOPSIS, and the status of the Iran in terms of technological capabilities was identified in comparison with them in order to identify the points Iran should focus on in order to improve its technological capabilities. The results indicated that from among the ten countries studied, Italy, Spain, and Iran are the first three ones and Portugal, Ukraine, and Greece occupied the eighth, ninth, and tenth position.The results furthermore indicated that Iran has a suitable status in terms of scientific & technical articles, patents, tertiary education, and ICT infrastructure; however, in order to promote its technological capabilities, it should focus on producing high-tech products, the number of full-time researchers, and expenditure on research and development.
    Keywords: Technological Capabilities, Moderate Innovator, analytic hierarchy process, TOPSIS
  • Seyed Ali Ayazi *, Maghsoud Amiri, Hamidreza Fartokzadeh, Adel Azar Pages 149-175
    Analysis of complex strategic and management problems without considering efficient tools, ends in misunderstanding and providing insufficient operational solutions for decision-makers. Crude oil, undoubtedly is one of the most important production entities that any change in the oil market indices such as price or volatility, affect almost all oil producers and exporters, including our country, which its national income is totally dependent on oil price. The main purpose of this research is to analyze the strategic conflict of the oil market stakeholders. Strategic conflict is a shared or interactive decision-making problem that happens when two or more decision-makers have shared choices and each decision has to be made in consideration of other decisions. In this research, the graph model is used to solve decision making conflicts. The research findings have shown that keeping prices within a certain range is a priority for OPEC. While OPEC market share declines, independent corporate producers and US shale producers would increase their productions and gain more market share.
    Keywords: Strategic Conflict, International oil Market Suppliers, Game theory, Graph Model
  • Mehdi Pourramezan *, Hamidreza Jamali, Gholamhosein Masuod Pages 177-205

    The terror phenomenon and terrorist is one of the most dreadful phenomenon that has been developing in a highly organized manner in recent years. In addition to politics domain this issue has been more considered international human rights fields or in the right of armed conflicts domain yet. This phenomenon can also be divided into to targeted and non targeted forms of terrorist operation which due to its high significance ،pursuing each case needs particular condition. Obviously the expansion of international responsible organization in this area is also different. So that , the security council believes that wether the type of terrorist operation is an armed attack or not, will be effective in inscription issuing procedure. Failure of providing a precise definition of the terrorism concept in a way that can be ciled by the legal standard ’has opened way for the expensive and generalization of such actions .comprehension of precise and concept by looking at the future of terrorist acts.’ In particular by Paramilitary Groups and how to cite legitimate defenses by the victim’s government and ‘consequently preemptive measures by other involved ‘can prevent speech such activities and actions ‘as well as generalize them to other.

    Keywords: Terrorism, Terrorist Operation, Armed Conflict, self-defence, Humanitarian law
  • Mehdi Bagheri Heshi *, Khdayar Abili, Javad Porkarimi, Fatemeh Narenjisani Pages 207-232

    The purpose of this paper is to design and validate the reengineering model of university educational processes based on lean organization requirements using a mixed exploratory research approach. In the qualitative section, the statistical population consisted of experts and educational process executives of the university in which 18 persons were purposefully selected and interviewed in a semi-structured manner. Following, Thematic (Theme) Analysis Technique has been applied to analyze the data. To ensure the validity of the research, the interviewers' inquiry approach has been used through a multidimensional perspective of the data sources; to calculate the reliability of the performed coding, the "test-retest" and "intrasubject validity"(Agreement between two coders) methods have been exploited. Qualitative data analysis showed that 47 descriptive codes (organizer themes) were identified that eventually led to 7 major themes (inclusive themes) including university macro curriculum development processes, university qualitative and quantitative curriculum development, recognition, assimilation, selection, recruitment, enrollment of students, teaching and learning, supervision and ensuring the quality of teaching/learning, and the alumni process and communicating alumni. In the quantitative part of the study, content validity (CVR) and (CVI) methods were used to validate the model. To verify the validity of the construct test (confirmatory factor analysis), path analysis and LISREL statistical software has been used. The results showed that each one of the dimensions and components that constitute the reengineering model of university educational processes based on the requirements of the lean organization is well validated.

    Keywords: process, University Educational Processes, Reengineering, Lean Approach, Business
  • Reza Radfar *, Bahareh Asadian, Abbas Tolouee Ashlaghi Pages 233-257

    The approach to developing strategy changed from situation based to resource based in resent years. The capability based strategy (in different industries) has appeared as a part of the master plan. The capability based industrial master plan insists on the importance of developing resources for companies to gaining competitive advantage. The present study seeks to detect soft and hard factors affecting capability based industrial master plan in Saipa Company. The research approach is qualitative. The literature review shows six main criteria influencing the vision development. Moreover, Delphi technique used to reach 31 sub criteria. To prioritizing criteria questionnaire were used to pair comparative methods and Super Decisions software used in this case. Finally, interviews with senior managers led to scenarios, capability and hard and soft factors (capability builder factors) including employees, process, infrastructure, service and equipment. Also the dynamic system approach (Vensim PLE , MAP SYS software) used in this study to detect the cause and effect relations between factors. The results shows that the employees have the most and process have the least effect on competitive advantage respectively. The finding of the study can be shown in the aspects of applying in Saipa Auto Industry Group, literature and using soft factors including employees, infrastructure, process and the hard factor including equipment into the dynamic modeling.

    Keywords: Industrial master plan, capability, Soft, hard factors, System dynamic, Saipa Auto Industry Group
  • Mehran Keshtkar * Pages 259-285
    Social innovation is any innovation that responds to the social problem, within the framework of norms, values and local anomalies with the goal of enabling. As a result of social innovation, efficiency and satisfaction with government and society. This paper is trying to use the meta-synthesis methods, findings of studies on the relation and interaction between knowledge management and social innovation as a systematic review and analyze them. For this purpose, the valid documents accessible in electronic sites "Google", "Scopus" and "TEPSIE" in the period from 2000 to 2017 was presented. In the midst of original articles, 25 articles were identified appropriate. In order to analyze the selected papers, concepts, components, influencing components, the content analysis method was used. In order to validate the concepts extracted, the method of Delphi panel was attended by a number of scholars and experts. The results showed a significant positive effect on knowledge management and social innovation each other. So focus on improving knowledge management, internal and external stakeholders, could lead to the promotion of social innovation in organizations. Moreover, by creating social innovation, organizations will benefit from the creation of new knowledge
    Keywords: Social innovation, Knowledge management, conceptual model
  • Nader Mazloomi, Amirhossein Tayebi Abolhasani * Pages 287-319

    In the recent decades, management tools have become an integral part of managers' lives. Meanwhile, the evolution of strategic management field has proven a shift from simple concepts, such as formulation of practical guidelines for managers, toward complex and abstract concepts, which has in turn increased the variety of tools in formulation and implementation fields of strategy. The purpose of this research is to provide a comprehensive framework for strategy implementation tools. 78 articles were selected using qualitative research method, researches review in scientific databases, and systematic review method and 43 articles were selected using screening. Finally 58 tools of strategy implementation drawn from literature review were specified as a comprehensive and integrated framework in the form of a three dimensional model (content, context, process). Content tools for strategy implementation are introduced in three areas of problem management (rational and real dimension), perceptions and beliefs management (normative and cultural dimension), and power and politics management (interpersonal and behavioral dimension). Context tools for strategy implementation are provided in three areas of internal and external focused view and the relationship between the organization's internal and external environment. Finally, process tools for strategy implementation are introduced in two areas of permanent systematic processes and temporary project processes.

    Keywords: Strategy Implementation, tool, content, context, process
  • Saeed Khazaee *, Mehdi Kheiandisjh, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Mahmoud Shirazi, Mehdi Rasouli Ghahroudi Pages 321-345
    The purpose of this study was to identify the constituent factors of employer brand model. This research, in terms of purpose, is an exploratory research; in terms of type of use, it is an applied one which is based on exploratory mixed research strategy. The statistical population of the study in qualitative section consisted of senior executives and in the quantitative section, it included managers and experts working in the oil industry. Data gathering tool in qualitative section consisted of in-depth interviews whose data were analyzed through several coding steps and in quantitative section, resulting model was analyzed through questionnaire distributed among staff which led to the identification of the final model. The results of the data analysis showed that employer  proposed value, employer's brand image, employer's brand attractiveness, and employer's brand performance, were identified as the most important components of the employer's brand model, and the factors including Psychological contract, employee labeling, and communication as the interfering factors influence the employer model in oil industry.
    Keywords: : Brand, Employer proposed value, Employer Brand Image, Employer Brand Attractiveness, Employer Brand Performance, Oil Industry
  • Alireza Nosrati* Pages 347-373

    The structure is one of the most important dimensions of the administrative system in each country, which describes the configuration and context of how the work, relationships, authority and organizational responsibilities at the national level are accomplished. The structure of the administrative system is influenced by several factors, some of which, in the form of superstructures, lead to the formation of trends within this system. The quality of the alignnig these trends in the form of appropriate strategies is the main issue of this research. The purpose of the study was applied and data were collected by descriptive-survey method through survey and questionnaire. The study population consisted of 49 experts from the administrative system who completed the designed questionnaires. In the qualitative part of the research, eleven experts participated in the process of coding and prioritizing the trends. Prioritizing quadratic strategies is done through a quantitative strategic planning matrix and analyzing the impact of drivers on strategies. According to the results of the research, the priority is to adopt strategies that can be indexed by the administrative system, so that these indicators can analyze the ultra organization functions of the administrative system.

    Keywords: driver, trend, alignment, strategy, structure of administrative system
  • Hojatollah Vaezinejad, Seyed Mojtaba Mousavi Neghabi * Pages 375-398

    The Public military service has many functions in the defensive, security, political, economic, cultural and social fields. However, due to recent changes in recent years, such as increasing the level of education and ability of draftees, it is necessary to change the way soldiers are employed. Therefore, in this study, criteria and indicators of soldiers’ optimal employing were explained, using thematic analysis of statements of the Supreme Leader. Based on the analysis, the criteria for the optimal employing of soldiers are: employing in accordance with the actual needs of the armed forces; employing in accordance with the soldiers' education and specialty; employing to the requirements of time; employing in accordance with the dignity of the soldier; employing in accordance with The conditions of special draftees (elite, married, basiji, etc.); the necessary employing in non-defensive fields and the qualitative employing of soldiers. The optimal employing of soldiers is the proper and qualitative use of soldiers, primarily, based on missions and actual needs of the armed forces, secondarily, in line with education, capabilities, skills and expertise of soldiers; so that, in addition to providing security and defense needs, other needs of the country in the fields of non-defensive are solved as much as possible. By proper employing of soldiers, the necessary conditions for the religious and moral education of faithful and efficient youth have been provided, and the soldiers also feel helpful, self-esteem and lack of sense of wasting time and life.

    Keywords: Orders of the Supreme Leader, Public military service, optimal employing, draftees
  • Hamidreza Mohammadshahi *, Mohamad Akhbari, Ali Bijani Pages 399-426

    Political divisions are one of the issues that countries pay attention to for better economic, cultural, social and administrative planning. Although political divisions are done to reduce decentralization, they must really meet national security goals. Khuzestan province has been one of the most challenging provinces in terms of security, environment and economy in recent decades, and it seems that the division of the country may be effective in reducing the problems of the province. Therefore, the present study uses descriptive-analytical and applied methods to explain the need to review the political divisions of Khuzestan province in order to prevent police management crises. The purpose of this study is to evaluate the most important reasons for the need for political divisions using the SWAT strategic analysis model and its effects on the prevention of police management crises in Khuzestan province. The results showed that the strategy of the need to review the political divisions of Khuzestan province (formation of two provinces of North and South Khuzestan) can be effective in reducing the problems of the province and provide many opportunities at the local, national and regional levels for this province and the western region. Brought.

    Keywords: Political Divisions, Review, Disciplinary Management Crises, Khuzestan Province